tisdag 25 november 2008

Mäsksummering 2008

Dags att summera 2008 utifrån ett mäskperspektiv. Det som införskaffades i början av säsongen var en laddning både från TOPMIX genom ITackle.se och Trapper genom Colmic.se och slutsatsen är ungefär följande:

TOPMIX Extra Bream
- Doft av citrus eller liknande, Väldigt ljust eller nästan Gult mäsk, relativt bindande och vid rätt fuktning kan man göra stenhårda bollar för slangbellan eller långa lobbar. Resultatmässigt rätt intetsägande och inget jag direkt har höjt ögonbrynen åt. Förmodligen inte på inköpslistan för nästa säsong. Ser inte behovet för mitt fiske och så extremt ljusa mäsk och vissa gånger har det varit uppenbart att fisken skyggat för att ställa sig på mäskplatsen.

TOPMIX Xtasy Bream
- Klassisk braxlukt med brassem eller likande, medelmörkt, rätt allround for både TAP/Feeder och har funkat skapligt och några gånger genererat duktigt med brax. Kör jag mer TOPMIX inför nästa säsong är detta förmodligen en sort att köra igen. Tyvärr för dyr för att spendera 3-4 kg á 40 pix per träningspass men blir det seriös satsning nästa år blir det några kilo i alla fall.

TOPMIX Match Bream
- Julkänsla på påse då detta mäsk luktar pepparkaka, medelmörkt och enligt mig finmalt, tyvärr extremt känsligt för överfuktning och inte alls förlåtande vid blandning. Minsta överfuktning och du sitter med 5 kg dyr degkung 23000 delux! Absolut inte på inköpslistan framöver och restlagret åker vid betesfiske för gäddmete eller likande.

TRAPPER Expert
- Finmald medelbrun blandning, lättblandad och allround för både mört/brax. Har funkat fint i grunda vatten för mig på kort avstånd. Prismässigt mycket mäsk för pengarna och ett bra träningmäsk framöver. Blir någon låda igen till nästa år. Ser denna som TRAPPER's bästa blandning och en aning mer grovmald med mer gott inblandat från start och detta mäsket skulle vara riktigt bra.

TRAPPER Champion
- Lika finmald som expert, där denna dock går mot brassem i doften går champion mot anis. inte riktigt på samma nivå som Expert och just anisdoft har jag haft lite svårt att funka i de vatten jag kör med ofta en mix av mört/brax. Bra men ingen favorit. Bättre än Extra/Match bream och betydligt billigare.

Dessutom införskaffade jag två blandningar från TOPMIX som på prisskalan ligger betydligt billigare än deras andra (dyra!) mäsk och det var TOPMIX Vanilla som marknadsförs med att den ska ha intensiv vaniljdoft och söt smak!? Har inte direkt hittat något av detta i mäsket utan både lukt, smak och blandningsmässigt är detta inte långt från rent vitt ströbröd. För 26kr kilot (ordinariepris) hittar man bättre!

Betydligt intressantare var TOPMIX Roasted, denna likaså i påse om 2,5 kilo. Ordentligt grov blandning med mycket stora partiklar, faktiskt så grov att sålla denna blandning med ett normalt såll med 3-4 mm maskor är omöjligt men helt onödigt då denna blandar perfekt utan klumpar. Kompletterar man denna med lite smak/lukt och du har ett trevligt mäsk både för feeder och stilla vatten. Lite för uppsprickande för att klara strömmande vatten om det inte är extremt grunt. Potential för att hamna på inköpslistan inför nästa år med ett stort lager brassem eller liknande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar