lördag 6 november 2010

Säsongsavslutning!

Körde säsongsavslutning idag i Ältasjön vid min favoritplats som vår och sommartid ger skapliga vikter.

Strålande sol men kylslaget på morgonen och runt -3 i luften
Peggen skymtar mindre än 100 meter från parkeringen. Finns runt 4-6 peggar om man kör TP/långspö och ungefär 3-4 om man kör feeder/waggler. Viken är hästskoformad så är man för många och kör waggler/feeder på 30-40m så hamnar man väldigt nära varandra i mitten av viken
Placerade boxen direkt vid avvattningen från marken ovan så det är en miniatyrbäck som går ut i viken. Den höll borta en del is men inte allt som synes. Till vänster vid land var det fortfarande is 2 meter ut. 

Utsikten åt höger i den hästskoformade viken, villan ligger rätt fint för bra braxfiske stor del av året. Räknar med 2 generösa peggar till åt det hållet utan att man måste begränsa sig till någon speciell teknik
Körde den enklaste uppsättning idag men endast det som behövdes, taktiken var att köra lite TP på 13 meter är det runt 2 meter djupt. Lagom med 40-50 cm lina från kråkfoten till linan på en Top-2 (Colmig filler tip som mostvarar en normal Top-3 i längd) Satte endast upp ett toppkit och ett koppkit totalt. Fick jag använda koppkittet för att lite diskret ordna ett hål att fiske genom. Första försöken att få ner tacklet gjorde att krok, hagel eller flöte hamnade på isen. Efter någon timme gjorde vinden gjorde att isen drev iväg så det vart lite enklare. Kylan gjorde tyvärr att vattnet frös i spötoppen så elastic var ingen höjdare att ända. Hade självklart inget med mig heller för att fixa detta.
Och åt vänster ut mot udden med peggen jag satt på. Utan att begränsa sig får man in en person till vänster. Kör man dock feeder/waggler och sitter ute på vänsterkanten så fiskar man på ungefär samma plats i vattnet som peggarna till höger om min plats för dagen var så stället har sina begränsningar för den typen av fiske om man är flera. Annars är det ett kanonställe dock. 

Mäsket för dagen var MVDE Super Match uppblandat med ungefär lika mycket Terra de Somme. Krokbete förutom lite maggots var hampa och Zetas matvete (första försöket). Körde i både lite hampa och vete i mäsket men inga större mängder. En handfull till ungefär de två kilo mäsk jag blandande. Grundmäskade med 2 mandarinstora bollar på 13m och loosefeedade en gång över med lite hampa. Sköt ut 4-5 mandarinstora bollar till en tänkt wagglerplats med. Gjorde av med mindre än 2 hg mäsk skulle jag gissa. Aktiviteten i vattnet var helt klart minimal och i efterhand skulle jag nog bara ha loosefeedat några korn och skippat mäsk/leem helt


Zeta vs Dynamite Baits
Några korn hampa i matvetet för att få en uppfattning om storleken. Som synes är vetekornen 2-3 gånger så stora. Vetet är kokt i vatten så det har bara en diskret doft. Fördelen jag ser med vete är att det är otroligt mycket enklare att få till en bra presentation på kroken och även om vi missar ett napp är chansen att betet sitter kvar. Ska testa lite olika smaksättningar av vetet tills nästa säsong.


Lagom segt skal för att kunna använda det som krokbete. Inkråmet var för mjukt för att betet skulle sitta kvar så krokning sker genom skalet. Kroken på bilden är en Kamasan B511om jag minns rätt, storlek 18 var det i alla fall för storleksjämförelse.
Rimfrost på grejerna tills solen nådde platsen efter någon timme. Att bara hålla ett TP var inget problem då kolfibern värmdes upp av händerna men när man började skeppa den fram och tillbaka vart det bra kyligt. 
Vinden kom efter någon timme så vid lunchtid var det vind rakt mot platsen. Utan skydd av udden hade det varit obehagligt
Går ev. att sen ett fruset toppkit där elasticen hänger ut några centimeter pga is inne i toppen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar