söndag 8 maj 2011

Morgonpass i Lillsjön

Tillbringade morgontimmarna och en bit in på förmiddagen i lillsjön med fokus på att träna lite rullspöfiske. Som vanligt när man kämpar sig upp ruskigt tidigt möts man av promenadvägar fulla av hurtiga typer som genom solglasögon och oljud från iPhones utdelar sura blickar när man kommer med en överlastad och vinglig kärra med meteprylar. Lyckades ta mig från bilen parkerad på slottssidan till sjön utan krockar och andra incidenter och efter denna promenaden förstår jag egentligen inte att parkeringsproblematik kan användas som ursäkt för att inte fiska i sjön. Inte parkering vid peggen, man måste ha kärra, men det finns värre ställen.Vid vattnet var det egentligen en kort sträcka ungefär 2 peggar bred som var lediga. Var en hel del fiskare ute så beslutet var enkelt om var det var läge att slå sig ner. Satte upp boxen i en lerslänt mot vattnet och med hjälp av lite virke i strandkanten lyckades jag få frontbenen rimligt stabila utan att försvinna ner i dyn.

Drog upp 2st 12" feederspö med olika tackel som jag skulle försöka testa ut under dagen. Initialt körde jag en massiva burfeedrar med 40g bly som nog nästan dubblades av mäsket för att få ut mycket mäsk och mat men efter ungefär 10 kast gick jag ner i storlek till 20g bly och mindre bur. En uppsättning var riktigt enkel med ett vanlig glidande tackel och 40cm 0,128 tafs till en Kamasan B511, den andra ungefär lika med skillnaden att feedern sitter sist på huvudlinan och tafsen glidande 30cm på huvudlinan och hindras av ett flötesstopp av gummi. Stegade upp ungefär 28-30 meter på gräset och clipsade upp på båda rullarna.

Mäsket för dagen var 2kg Mondial-F Orange Power Brasem som har en kraftig söt doft som ligger någonstans mellan brasem och tutti-frutti. Spetsade upp det hela med 100g Mondial-F Touche för ytterligare lite söt doft. Började med 1 kilo av blandningen i en mindre bunke och adderade en näve majs, en näve döda maggots och en ordentlig näve nerklippt mask. Ungefär 40-50% av det åkte ut i de första 10 kasten vilket ger en uppfattning om feederstorleken. Feedern låg dock inom gränserna för regelverket för kval osv så även inom dessa kan man garanterat transportera ut ordentligt med mäsk och mat.

Om Orange Power Brasem kan sägas att det är en koncentrerad blandning som direkt ur påse doftar ordentligt starkt. Tvivlar på att dofttillsatser kommer behövas i någon större utsträckning. Mäsket binder mindre än tex Mondial-F Bio Mix så vid strömmande vatten bör man mixa in ett mer bindande mäsk eller leem. Mäsket var även förhållandevis aktivt och den testbollen jag drog i vid strandkanten var upplöst efter runt 45 minuter med ett svagt moln. Blandningen som sådan är vad jag skulle vilja kalla finmald och helt utan större partiklar.

Första timmen var det indikation på i stort sätt samtliga kast och krokad fisk på uppskattningsvis 75% av dom. Tyvärr mindre mört, björknor, hybrider och någon enstaka löja. Testade mina två varianter av tackel och det kändes som att det skulle bli en bra vikt. Självklart minskar då krokningsprocenten ordentligt andra timmen och det som kommer upp är i stort sätt bara löja. Testade runt lite med olika beten men löjorna gick på även majs och en fet uppsättning mask på en storlek 12krok. Låter feedern vila ett tag och tar upp ett matchspö och testar att fiska på platsen med ungefär samma resultat. 12g waggler med 1g på linan vid 2 meters djup och löjan är på betet direkt så flötet alldrig hinner resa sig. Har viss framgång till slut med att fiska feeder samtidigt som jag skjuter ut bollar med mäsk. Gissar att löjorna jagar som galningar efter det som sist ramlar ner och krokbetet då med lite tur är ut blickfånget. Avslutade efter 2½ timme fiske med något kilo i nätet och lite bra slutsatser om hur tacklen fungerar. Synd bara på invasionen av löjor

Om det blir ett till pass i sjön inom den närmaste veckan taktik med fokus att maximera vikt och då blir det mer fokus på långspö/TP utanför vasskant med sikte på mört/björkna och att samtidigt bygga upp en mäskplats på för wagglerfiske med ett betydligt passivare mäsk än vad jag hade idag för att minska aktiviteten på denna platsen. Aktiviteten i vattnet där ute lockade uppenbarligen löjorna för mycket.

Premiär på säsongen för kärran, att allt ser ut att välta beror på att boxen fick en konstig placering utan rätt passbit med.

Fiskade peggen till höger i bild

2x1kg + 200g väldoft

Delar upp mäskblandningen i flera delar och lägger till mat i etapper för att ha koll på hur mycket som gått ut. Detta är en mindre prestonbalja som rymmer ungefär 2kilo och som lätt passar på ett sidobord.


Tyvärr standardstorleken första timmen men fin kvalitet på fisk utan några parasiter. All fisk var relativt mager utan hängbukar så min gissning är att den mesta fisken i lillsjön redan har lekt klart.
Tyvärr ungefär hur fisken såg ut timme två och framåt. Roligare saker finns att fiske feeder efter

20 kast in på passet ungefär och 8hg mäsk ute i vattnet med ordentligt med mat

Med utantag av någon svagare krusning var det i stort sätt vindstilla

En av uppsättningarna jag körde med glidande ptfe-lekande för tafs och ett flötesstopp mot feedern för att kunna variera hur långt från feedern som kroken hamnar. Ytterligare ett flötestopp 30cm upp på linan.

Bäver på besök både före jag fått upp grejerna och sedan tog den ett varv rakt över mäskplatsen mitt under passet med. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar