torsdag 14 juli 2011

Mörtpass i Årstadalshamnen/Liljeholmskajen

Siktet för dagen var mört och då vid dom djupa vattnen vid Årstadalshamnen/Liljeholmskajen. Tekniken som stod på schemat var bolo och två spön var riggade. Av tidigare erfarenhet på DM1 2010 så misstänkte jag att djupet skulle vara stort och ligga på 5,5-6 meter som minst men jag hoppades ändå att en Bonn-7:a skulle komma till användning och jag skulle nå botten med denna. Peggen jag valde för dagen var borta vid magasinen framför resterna av Vin & Sprits bergmagasin som numera är mer en hög med betongrester och förvriden metall. Fördelen med denna placering under dagen var dels att parkeringsproblemet var enkelt (direkt bakom boxen), felkrokningar av badande tanter kunde minimeras/uteslutas samt att slippa uppståendelsen som blir om man drar upp alla grejer på DM-sträckan.

Djupa vatten hoppades jag på som sagt och givetvis infriades den önskningen ordentligt. Misstänke från början att det kunde vara djupare här än på DM-sträckan och givetvis var det så. Med färdigriggade spön hemmifrån var jag minutrarna efter att sittboxen var på plats i med ett lodsänke och med en 7:a med ett fast monterat Colmic Menta insåg jag att djupet vid kajkanten var runt 7,2 meter och närmare 7,5 meter på en tänkt fiskeplats ungefär 5-6 meter ut från kajen med fortsatt svag sluttning utåt. Även som sjökortet ger att flat botten borde ligga på runt 7 meter gissar jag att det planade ut mot 8 meter eller mer utanför kajen. Gissningsvis är det ordentligt muddrat vid kajen med viss säkerhetsmarginal. Givet djupet fick taktiken bli att köra ett 7-meters bolospö med fast tackel på runt 6,5 meters djup för fiske över botten och mitt 6-meters bolospö tacklade jag om till en glidande uppsättning med ett 8g Colmic K9 för fiske vid botten. Planerna på att ev köra lite långspö skrotade jag och tyvärr har jag inte gjort verklighet av planerna ännu att skaffa ett längre långspö som jag skrivit om tidigare.

Mäsket för dagen var Geers rakt igenom med 2kg Voorn, 500 Special Hemp och 2kg Terre De Somme. Det senare för att tynga upp mäsket och ta det ner till botten snabbt. Grundade med 6 bollar på en boloplats runt 5-6 meter ut och mäskade även upp en plats runt 15 meter ut med tanke att testa lite glidande bolo där senare under passet. I mäsket tillsatte jag lite casters, döda maggots och hampa i matväg. Innan jag insåg det slank en liten burk majs i dessutom med någon tanke på att någon slumpbjörkna kanske inte var helt uteslutet att få under dagen.

Efter start tog det runt 10minuter innan första aktiviteten började märkas på platsen men tyvärr var det första som drog igång ett gäng mini-mört och mega-löjor. Löjorna var förvisso irriterande men de var inte tillräckligt aggresiva för att ta betet på vägen ner som tur var. Med undantag av någon slumpmört som var marginellt större höll sig fisken på 15-50g och även om det kom upp fisk regelbundet så genererades inga vikter. En konstant sidvind som dessutom låg på så perfekt så den missade boxen men grabbade tag i spöet och kombinerat med mycket båttrafik och svall gjorde det svårfiskat och delvis var det lite gissningslek utifrån hur mycket flötet var under vattnet om det var fisk på betet eller ej. Längre ut där svallen var mer hanterbara gjorde sidovinden det svårfiskat och flötet driftade snabbt över platsen utan någon större aktivitet. Gjorde några försök till under dagen på denna platsen men helt utan resultat.

Slutsaten för dagen var väl att sidovinden gjorde det svårfiskat och svallen bidrog inte direkt till bra indikationer. Påminnde en hel del om DM2 2010 i Hammarbykanalen där passerande båtar drog upp ordentliga svall som studsade fram och tillbaka mellan kajkanterna. Tyvärr lyckades jag alldrig få upp fiskstorleken så även om det fanns fisk i antal så genererades ingen nämnvärd vikt. Bolospöna fungerar enligt förväntan men 6:an är helt klart mer användbar i lite mer blåsiga förhållanden och speciellt under dagens förhållanden när det var glidande tackel som gällde om man ville nå botten. Hade djupter varit 5,5 meter och fisket på 10-15 meter från kajen hade 7:an varit en killer!

Inte direkt en naturskön vy och med tanke på byggnadsarbetet på bron så var det definitivt inte tyst heller

Mörtgodis från Geers


Nya Bolospön för året

Nya rullar även om jag har samma modell innan. För runt 55€ styck är de enligt mig en av de absolut bästa rullspörullarna i prisklassen. Tar in mycket lina med 6:1 utväxling och kommer som standard med matchspole som rymmer runt 150 meter 0,16 så man slipper grunda med något bara för att fylla upp.


Närbild på klar mix

Enkel uppsättning med casters och maggot som beten, loosefeedade lite med hampa senare under passet utan större resultat

Placerade hälften vid plats nära kant och hälften med bella längre ut

Konstant sidovid genererade konstant bananböj på spöStorleken gick ungefär från denna och upp mot dubbla storleken eller något mer. Löjorna ungefär som denna mört i vikt och uppåt.


2 kommentarer:

 1. Gillar rullarna, har själv funderat på dessa ett tag efter att ha sett dem i en engels metetidning, men hittar dem inte någonstans.
  Var köpte du dina, och vad heter dom egentligen, hittar endast de utan matchspole.

  SvaraRadera
 2. Tjena!

  Rullarna heter EXAGE 3000 MHSRC och är den modellen som har 6.2:1 i utväxling, heter den bara SRC tror jag
  dom ligger på 5.2:1 eller liknande. Jag köpte mina via ebay.de och normat om man söker så man ser handlare i
  hela europa kommer det upp båda tyska och italienska handlare som säljer dom. Jag köpte mina av PESCAGEO SHIMANO SHOP (pescageo) och de var snabba och verkade seriösa.

  SvaraRadera