torsdag 29 september 2011

Lunchbolo

Inspirerad av tisdagens lunchfeeder körde jag lunchbolo i södertälje idag. Satte upp grejerna nedströms järnvägsbron och jösses vad det strömmade! I alla fall ytvattnet. Om man hade nått botten med TP hade det behövts minst en 12-15g Torpedo eller liknande för att hålla botten. Nu var iofs siktet bolo och jag hittade en bra plats att sätta upp grejerna några meter ut på piren. Som vanligt var sjökortet totalt missvisande och där det enligt sjökortet skulle vara runt 8-10 meter ut till 3-meterskurvan och lika långt till till 6-meterskurvan. Jag hittade jag botten på runt 7-8 meters djup en TP-längd ut och på boloplatsen kändes det ännu djupare. Mätte inte exakt men stoppknuten var ett par ringar in i spöt med ett 7m bolo när jag donade med tacklet. Tyvärr sprängsten på botten så mitt lager av lodsänken reducerades totalt. Pga djupet körde jag glidande bolo och ett 10g flöte som var något lätt med tanke på ytströmmen. De gånger (tyvärr inte få) som jag satte riggen i botten märkte jag att ytströmmen drog med sig flötet runt 2 meter längre nerströms än var bulken var.

Relativt kass pass om man ser till fiskmängden men definitivt nyttigt att få lite tid med bolospöt, speciellt under lite svårare förhållanden.


onsdag 28 september 2011

Detaljerat från FeederVM och Steve Ringer

Daiwa men framförallt Steve Ringer har skrivit ihop två delar om FeederVM. Diggar starkt detaljnivån på dessa artiklar. Ger en hel del info om taktiken i tävlingen. Du hittar dom här: del 1 och del 2





tisdag 27 september 2011

Lunchbrax

Galen som man är skippade jag lunchbiffen och satsade istället på lunchbrax. Fick nöja mig med intag av 3 kanelbullar och pissljummet kaffe stirrandes på en feedertopp. Härligt att äta bullar efter att klippt ner 3hg mask i småbitar men ibland gäller det att prioritera här i livet. Slösade tyvärr bort en hel del tid på jakt efter ett nytt vatten men efter lite letande fick det bli plan B och Ältasjön. Då kärran var med i bilen valde jag att sätta upp på ett nytt ställe som jag tittat på innan. Braxen var snabbt in på platsen och småfisken lyste med sin frånvaro. 10 fiskar och 7-8kg och sedan fick jag ge upp och prioritera jobbet igen. Ren nöjessession, kan inte kalla det feederträning men kul var det när jag äntligen kom på plats.

Siktar på lunchbolo senare i veckan i lämpligt vatten

söndag 25 september 2011

DM3 Uppsala/Fyrisån

Så, sista tävlingen och bära eller brista kändes det som. Dagarna innan stod löjorna rätt men ändå var min förhoppning att kunna fiska TP efter skimmers och någon enstaka brax. Målsättningen innan tävlingen var 2-delad. 1) Fisk i nätet  2) Ej bottenplacering. Fisk i nätet var det som tur men botten undveks inte tyvärr men detta var helt mitt eget fel då jag valde att fortsätta harva på TP med förhoppning om att någon lite finare skimmer skulle komma in istället för att långsamt säkra vikt genom att fylla nätet med löjor.

Drog pegg12 och hamnade rakt framför husbåten, nu vart det inte feeder/bolo mot andra sidan så det spelade ingen roll ändå. Tacklade upp 3 och 3,5m löjspön, 4 och 6 meter mjuka långspön för mört i branten och två toppar till 13m TP med Cralusso Bubble 6 och 8g. Körde 3 mäsk totalt, 1kg Geers Cloud 9 för löjan som blandades väldigt blött, 2kg Geers Voorn som jag grundade med i branten ungefär 3-4 meter ut från kanten med förhoppning om att hitta någon bonusmört och till slut en blandning för Brax bestående av 2kg MVDE Secret, 1kg MVDE Gold Pro Bream + 3kg Terre de Rivière för TP-platsen. Mörtblandningen fick några enstaka döda maggots, för löjorna loosefeedade jag i starten en aning med pinkies men i övrigt bara mäsk och för TP åkte en laddning casters och klippt mask i.

Vid starten fiskade jag löja som efter 5 minuter fick en skaplig hastighet. Kände att jag hade häng på Roger som satt på peggen nerströms under första 25-30 minutrarna. Längre åt sidorna var svårt att se från min plats men med undantaget från Mattias som fick någon fisk på bolo såg jag inget annat än löjspö användas. Efter 25-30 minutrar gick jag ut som i stort sätt första person på TP och under första halvtimmen kom någon snorgärs, miniskimmer och abborre upp. Kände i detta läget att det i alla fall fanns någon fisk där så jag fortsatte harva då jag redan tappat vikt mot peggarna brevid som fortsatte att rycka löjor i samma hastighet. Kämpade på på TP i stort sätt hela tävlingen men med undantaget på en mindre brax på 5-6hg så lyste fisken med sin frånvaro. Nästan all in på TP mao och denna dagen belönades det inte. En enkel överslagsräkning de första 20 minutrarna utifrån mängden löja borde gett att jag skulle fortsatt harva med löjspöna men nu är man en erfarenhet rikare. Gissningsvis fick mitt TP-harvande utan resultat resten av peggarna att hålla sig till löjfisket då det var rätt uppenbart (i alla fall i efterhand) att det inte producerade något. Vägde in på ungefär 3kg med 10kg upp till största vikten med löja. Min vikt var gissningsvis 1kg varav en större fisk som producerades på TP och resten löja som tog i starten eller de gånger jag ruttnade och gick in för att ta 10-20 löjor innan jag gick ut och försökte på TP igen.












tisdag 20 september 2011

Roliga produktnyheter

champions-team.de hade lite nyheter från sensas i en artikel som såg lite roligt/intressant ut. Under kategorin roligt hamnade väl deras Permobil 3000 seatbox som jag skrivit om innan (ser ut en permobil!) och deras nya galna (nya?) parasolhållare. Till kategorin intressant hör deras Twisted Elastic, dvs dubbel elastic, direkt ut en påse. Sensas säljer 2x0,6mm som 1,2mm osv. Hela artikeln hittar ni här.

lördag 17 september 2011

Kort visit hos KM hos Trosa AFK

Åkte ner till Trosa under eftermiddagen och Trosa AFK som körde KM i internationellt mete på prien i trosa hamn. Tim, Phil och Johan gästfiskade så detaljerade rapporter kommer förmodligen upp på deras respektive blogg.

Löjorna var packade i hela ån men eftersom de inte räknades under tävlingen var fokus istället mot mört, björkna och brax. Segervikten 10kg och när jag lämnade efter invägningen låg Johan i delad ledning efter en stark insats på TP på en plats en bit upp i ån. Första gången jag var i trosa men helt klart så måste banken vid bilvägen ut mot Edanögård fiskas! Luktade braxbagging lång väg. Som vanligt finns ett problem och i detta fallet är det risken att kroka bilar vid utkastet och att man begränsar sig till waggler/feeder men i det stora hela såg det ut att vara ~10 peggar norrut och ~12 söderut. Måste testas!


7 knop gällde även Älgar

Löjorna var packade i ån


Johan med fokus på 10m TP och jakten på nästa skimmer

Tim belönas med en skimmer på feedern




Phil baggar brax

Fin fisk med 20 minuter kvar

Phil på yttre kantplatsen



Fet luns

Johan med 10kg och delad ledning när jag lämnade

Tim på innerkant


Måste testas! Norrsidan av banken med ~10 peggar för feeder/waggler
Måste Testas! Södersidan av banken med ~12 peggar. Akta bilarna i bakkastet!

Brownings engelska katalog för 2012 är här

Kan hittas här:
http://zebco-europe.biz/fileadmin/user_upload/multiflip/a0_2012_uk/

Som förväntat i engelska varianten är TP-paketen mycket fokuserade på karpfiske med många korta toppar. Diggar starkt färdigkapade toppkit med förmonterad PFTE där du kan välja grovlek på toppen med samma längd på topp oavsett om hylsan är 3mm eller 4,5mm. Daiwa mfl kör samma koncept sedan innan så givetvis finns flera tillverkare som erbjuder detta.

Diggar att Browning har en utmärkt lista med reservdelar i katalogen direkt men HUGA vad priserna har dragit iväg på tex nya Z12 jämfört med förra årets toppmodell Z9. Ett exempel är Z12 del5 = 259£ mot Z9 del5 165.50£!

fredag 16 september 2011

Feeder i Hammarby Sjö

Tillbringade förmiddagen i hammarby sjöstad häckande över ett feederspö. Hösten är verkligen här och det var premiär får både helställ och långkalsonger. Thermosen var den gamma vanliga så kaffet var pissljummet efter 1½ timme. Kommer ordnas vilket år som helst!

Sträckan som jag hoppades så mycket på fick som jag tidigare nämnt bojar för någon månad sedan och nu ligger det en del båtar längs kajen. Hade varit möjligt att sätta upp boxen för att feederfiska mellan dessa men då jag även hoppades att få upp ett wagglerspö och sidvinden var rätt envis satte jag upp grejerna på insidans kant. Lika kyligt som det var i luften var det i vattnet och aktiviteten var minimal. Min feederplats på runt 40 meter i 2½-3 meter vatten producerade inget alls och fisken verkade ha flytt fältet. Efter lite feederfiske mot en vassrugge vid kanten så genererades lite fiskkontakt i alla fall så man slapp komma hem utan att ha använt håven.

Det positiva med dagen är att jag testade lite olika grovlek på chocklina och hittade en vinnande kombination. Har tidigare när jag kört braid rakt igenom till feedern haft problem med att jag tappat mycket fisk när kroken släppt och i vissa fall, tex som på feedercup i våras, så gick tafsen när fisken gjorde någon sista idiotrusning vid håvning. De senaste sessionerna har jag för att få uppsättningen mer förlåtande kört en chocklina på 0,20mm nylon men den har helt klart varit för töjbar. Vid utkast har chocklinan då flexat sig till den graden så det vissa kast varit svårt att nå klipset och andra gånger har jag nått lite väl långt. Kraften i utkastet försvann även vilket gjorde att jag inte kunde utnyttja potentialen hos spöt och känslan med linan på fingret gjorde att jag inte vågade ta i. Under sista DM2 var det väldigt uppenbart och fruktansvärt irriterande så under dagens pass satte jag först upp ett spö med 0,25mm nylon som chocklina, var fortfarande lite väl elastisk och sedan hittade jag vinnaren med 0,28mm nylon. Linan som sådan är inte märkvärdig alls utan det var min gamla bulkspole för karpfisket med en kilometer kvar eller så. Kan säkert komma ner i grovlek om det skulle behövas om jag hittar rätt kombination av teknik och töj hos chocklinan. Som huvudlina oavsett kör jag fireline 0,12mm som jag tycker är en rimlig kompromiss mellan styrka och tjocklek. En tanke jag har är att testa att gå ner till 0,10mm braid tillsammans med chocklina då jag valde just 0,12mm med tanke på att kunna fiska den utan att vara allt för obehaglig mot fingrarna vid utkastet.

För feederfiske som är lite mer finlir kanske ska nämnas kör jag fortfarande ofta mono runt 0,18-0,20mm



Kortbesök vid Ältasjön

Passade på att besöka Ältasjön under gårdagen när jag fick lite tid över. Lättuppsatt är väl bara förnamnet, ungefär som att sätta upp grejerna på en minigolfbana. Tyvärr var fisket inte lika enkelt med meg högvis med mini-mört på TP och smala skimmers på feedern. Fisken på feederplatsen måste för övrigt ha haft en riktigt dålig sommar då den var i dålig kondition med trasiga fenor och mycket parasiter. Körde enkelt med endast ett feederspö uppe och TP på 10 meter med en Topp-3. Vinden gjorde det svårar att köra längre ut och gissningsvis hade jag sluppit en del av småfisken där ute. Nu vart det i alla fall lite träning på att dra småfisk på TP.

I morgon blir det förhoppningsvis ett lite mer seriöst inrikat pass med feeder och ev lite wagglerfiske i hammarby sjöstad. Återkommer som vanligt med en rapport






måndag 12 september 2011

Modifiering av wagglerfästen

Har som jag skrivit om innan haft lite problem med Cralussos wagglerfästen modell "Anti-Tangle". För mig har de snarare varit "Tangle-3000" och speciellt med lättare cralussoflöten har jag haft svårt att kasta rakt med dessa. Wagglern har slumpmässigt gått kort eller antingen åt vänster eller höger. Med en tyngre balsawaggler som tex TopMix Sakaranda waggler eller någon vettig waggler från Dino har problemet varit mindre men i alla fall märkbart och mycket irriterande. Eftersom pinnen i Cralussos wagglerfäste är 1mm exakt så köpte jag med mig lite kolfiberstång från en hobbyaffär idag och löste problemet! Ett tidigare försök att räta ut pinnen i wagglerfästet gav erfarenheten att metallen gav vika och gick av istället för att räta ut sig.

1mm kolfiber stav på 40cm räcker gissningsvis till 20 flötesfästen

Gamla pinnarna urdragna


En ny samling wagglerfästen har uppstått!

lördag 10 september 2011

DM2 Summering

Platt fall!

Dagen slutade i katastrof. Nollade! Sist på sektionen och inte en fisk i nätet. Första gången och förhoppningsvis sista. Inte ens en löja behagade dyka upp men å andra sidan satt jag de sista två timmarna med valet att slita upp ett långspö för löjfiske eller att fortsätta nöta med waggler och feedern. Jag fortsatte givetvis nöta med förhoppning om att skimmers skulle komma in mot slutet av tävlingen. Nu gick detta inte vägen så istället för att väga in någon enstaka löja som jag gissar jag maximalt skulle fått upp så fortsatte mitt keepnet att vara tomt. På hela tävlingen så hade jag två klara napp, ett på TP direkt vid droppet och jag är säker på att detta var en löja som jag bommade och ett klart napp på wagglern som givetvis missades med. Ungefär 75% av tiden valde jag att fokusera på wagglerfiske och under de sista två timmarna tyckte jag mig se små indikationer på platsen vid vissa tillfällen. Inget jag klockrent kan säga var napp utan mer att driften saktade in, toppen rörde sig någon mm upp eller ner. Kanske jagade jag fisk som inte fanns men min förhoppning medans jag nötte där ute var att fisken fanns men var extremt skygg. På min session för någon vecka sedan i sjön var nappen dessutom extremt försiktiga och fisken svårkrokad. Testade att variera djupet och hur jag blyade riggen utan något resultat. Så här i efterhand borde jag testat att ändra mer, tex extremt överdjup eller att "parkera tafsen på botten" med ordentlig överblyning, men det är alltid lätt att vara efterklok.

Feedermässigt var dagen riktigt risig och när jag tyckte jag fick till tekniken rätt okay på mitt förra pass gick det sämre idag. Feedrarna hamnade kort eller fel i sidled. Någon gång halkar linan av fingret vid utkastet och så missar jag att kolla att linan löper fritt utan att den ligger runt toppen. Generalmisstaget gissar jag var att vara för optimistisk om vilken längd man når med en full feeder så man på hälften av kasten inte når avståndet man klipsat rullen på. Tillbaka till skolbänken måste jag erkänna. Mina feederspön är inte världens kastmaskiner och relativt mjuka men men när man väl sitter där man kunna använda utrustningen till dess gräns och idag var jag inte på topp när det gäller det.

Mäskmässigt körde jag Bio Mix uppblandat med lite brassem för wagglerfisket. Blandningen var ljus och eftersom väderleksprognosen var totalt fel och det var förhållandevis soligt under tävlingen så kanske en mörkare mix hade varit att föredra. För TP körde jag två löst kramade bollar med Geers Gamma Feeder och sedan loosefeedade jag hampa och enstaka maggots över den platsen. Gamma var även feederblandningen för dagen. Underbara casters från metmask.com men tyvärr hjälpte inte det situationen. Roligt att få bra bete levererat dock.

Tur i oturen så var vi 9 deltagare totalt idag vilket gjorde att vi körde två sektioner. Poängmässigt gör det fallet något kortare så min kassa insats gav 5p om jag fattat det hela rätt med 4 personer totalt på sektionen därav alla utom jag med fisk i nätet. Reglerna är som dom är och jag ska inte klaga men det det känns som de är skrivna när sporten var större och det var fulla sektioner med 8 personer på varje. Nu blir det lite märklig skillad om man nollar på en sektion med 8 personer eller om man nollar med 4 personer.



Wagglerblandning

Lottning

Pegg 7 för dagen

Phil på pegg8 som jag fiskade för någon helg sedan

Tom på peggen innanför mig

Gamma till TP och feedern



Upptackling på banken




Nyheter från Browning & Shimano

Känns som höstsäsongen knappt börjat men samtidigt har både Browning och Shimano släppt sina 2012-kataloger.

Katalogen från Browning hittas här, Shimano hittar du här.

fredag 9 september 2011

Förberedelser för DM2

Tävlingsdags igen och i morgon bär det av till Skantzsjön i hallstahammar för DM2. Har besökt vattnet en gång innan som jag skrivit om tidigare med lite blandat resultat. Väderleksprognosen just nu ger svaga vindar och moln vilket jag gissar är bra förhållanden för sträckan. Skulle nog inte klaga heller om det blir lätt duggregn så länge man slipper ta fram ett parasoll. Om solen kommer fram och det blir helt stilla så gissar jag att det kommer blir svårfiskat och låga vikter, speciellt på de grundare peggar som finns.

Taktikmässigt är det som vanligt totalt kaos för mig dagen innan men jag har lyckats få i ordning lite grejer för både waggler och feederfiske. För att täcka många scenarior så kommer bilen gå full som vanligt med det mesta i redskapsväg. Mäskmässigt är det som vanligt in in det sista ovisst vad jag ska blanda upp men givetvis blir det någon blandning från Mondial-F med ev lite inslag av Geers. Även om jag ibland blandar mäsket kvällen innan när det är fokus på skimmers så kommer jag nog denna gången blanda upp det på plats när jag ser hur förhållandena är.

Ska bli spännande och se om sjön levererar när 10-15 glada fiskar börjar bomba i mäsk eller om fisken flyr till djupare vatten och det kommer bli tävling i sleeping feeder med vinnare på enstaka brax. Den som lever får se. Det enda som är säkert är att det kommer upp en rapport om resultatet på lördag eller söndag

tisdag 6 september 2011

Feederträning i södertälje

Mitt feederfiske har inte riktigt varit stabilt så under dagen tillbringade jag några timmar för att försöka ordna upp det hela en aning. Hade lite olika tackel att prova och även testa lite olika krokar då jag inte riktigt hittat någon jag varit helt nöjd med för feederfisket. Tog bilen ner mot södertälje och letade upp en plats söder om järnvägsbron med bra parkering direkt vid peggen. Platsen låg granne med SM-sträckan i traditionellt mete från -95 (på något år när) och denna sträckan såg lockande ut för lite TP-fiske med plattflöte eller bolo-fiske men eftersom dagen skulle fokusera på feedern så valde jag ett grundare ställe.

Gamma från Geers var lättblandad som vanligt och jag var snart igång med två spön upptacklade. På ett körde jag en rigg enligt mr Zammataro som kan synas en bit ner på sidan här även om jag skalade ner min en smula. På andra spöet körde jag en mer normal Paternoster rigg enligt denna. Upptäckte snabbt att det var relativt mycket skit på botten och jag satte 3-4 feedrar under första timmen vilket gav möjlighet att finjusterar lite då jag fick knyta om riggarna regelbundet. Slående var dock att jag inte fick indikationer på annat än paternosterriggen. Skiten gjorde att jag fick ta fisken rätt hårt för att få upp feedern från botten så någon brax släppte av denna behandling men när fisken väl kommit upp mot ytan så var det inga problem att få in fisken över allt elände i vattnet. Kromässigt tror jag att jag har hittat en ny favorit i Drennan's Carbon Feeder som jag tyckte behöll skärpan riktigt bra trots mycket skit på botten och en hel del brax som jag fick ta in hårt för att gå fri sjögräset. Rekomenderas starkt!

Nu blir det paus under onsdagen men på torsdag blir det fiske igen och förhoppningsvis ett pass med både TP och wagglerfokus. Fredagen blir beteshämtning inför DM på lördag!


Piren söderut

Banken norrut mot järnvägsbron. Branten är brant men inte helt omöjlig med teleskopiska ben på boxen

Körde Geers svarta Gamma idag, underbar blandning!

Nya sidobordet "in action", fruktansvärt nöjd med det än så länge


Prestons värdelösa (kanske att överdriva men i alla fall överdesignade) feederarm, hopplös att justera under användning

En av de riggarna jag provade på ett infall som jag inte fick att funka alls för mig, återföll till en mer normal paternoster rigg


Trevlig start

och det forsatte bra


Något mindre mot slutet tyvärr


måndag 5 september 2011

Jakten på nya vatten: Svandammen Nynäshamn

Passerade som hastigast svandammen i centrala nynäshamn under sommaren och vattnet såg definitivt intressant ut. Parkliknande miljö lite liknande scaniasjön och cirkulation från östersjön som syresätter vattnet. Då kunde man inte se något besvärande sjögräs på ytan men då svanarna uppenbarligen kunde äta något bara genom att tippa framåt med huvudet ner i vattnet så var det uppenbarligen inte att för djupt. Ett samtal till den lokala fiskeklubben gav egentligen inte så mycket information om fisket som sådant men efter att ha snackat med kommunen var det fritt fram att göra ett försök. Enligt kommunen skulle det dock inte finnas någon fisk i dammen så fokus idag var givetvis att motbevisa det påståendet.

Vid ankomst grabbade jag ett feederspö och ett bombsänke och tog ett varv runt sjön för att kolla djupet och mängden sjögräs. Som mest hittade jag runt en meters djup och botten kunde beskrivas som fläckvis dybotten med massiva mängder sjögräs i mellan. Tyvärr aldrig så stora rena bottenområden så man skulle kunna fiska feeder eller waggler vettigt. Eftersom det verkade lika eländigt med sjögräs runt om valde jag att sätta upp grejerna på vad jag gissade den mer folktomma sidan längst bort från stationen. Platsen visade sig sen vara den lokala PRO-träffpunkten vilket gav en hel del spännande frågor och faktiskt en del tips.

För att testa lite olika platser så valde jag att fiska waggler på runt 25 meter på en fläck som jag tyckte var lite renare och denna platsen fick några bollar med en finmald bladning bestående av 50% mäsk och 50% leem. Mot järnvägsbanken loosefeedade jag lite majs och straxt utanför mitt keepnet så grundande upp en plats med någon löst kramad boll i pingisbollstorlek Wagglerfisket gav egentligen inte mer än uppmärksamhet från diverse sjöfåglar och dammen heter tyvärr inte svandammen utan anledning. Sjögräset skapar ett elände så fort flötet driftar det minsta från den rena platsen. Det som producerade bäst under den stunden jag var där var 3m kortspö straxt utanför keepnetkanten och tidvis var det bra drag på mörten där. Vid kanten är det av någon anledning djupare och sjögräsfritt vilket underlättar fisket. Konstigt nog var mört den enda arten som kom upp under dagen men gissningsvis håller vattnet både sarv, sutare och ruda.

Slutsatsen för dagen var väl att i tävlings sammanhang så funkar inte svandammen alls, det är helt enkelt för mycket sjögräs. Möjligtvis ger provfiske tidigt på våren en annan slutsats. För ungdomsaktiviteter med 3-5m toppknutet funkar stället finfint och både närheten till bra och gratis parkering på helger och den parklika miljön gör åtkomsten enkel.